De curand cei de la digi24 au inceput o campanie de (dez)informare legata de casele ieftine din Ungaria, o campanie mascata pentru agentiile imobiliare care promit case de 5000 de euro numai bune pentru a fi cumparate de romanii nostri. Ce case sunt acestea? Sunt ase din vaiuga – chirpici – care necesita investitii majore pentru a putea fi locuite decent, dar au pamant mult [ de la 1500 la 4000 mp ], sunt racordate la apa, canalizare, gaz si evident curent electric [ desi de multe ori canalizarea e o fosa septica, gazul e tras la poarta si mai dai o caruta de bani sa il ai in casa, etc. ].

Mitul caselor ieftine din Ungaria

Casele din Ungaria scoase la vanzare se impart in doua categorii:  case abandonate in urma trecerii in nefiinta a batranilor si scoase la vanzare de mostenitori sau casele celor e pleaca din zona pentru ca nu sunt locuri de munca. Restul sunt fie luate de romani cu ani in urma si proprietarii vor sa revina in tara, fie case ieftine in care s-a investit ceva dar proprietarii au inteles ca au nevoie de prea multi bani pentru a le face decente.

De exemplu, am o problemă, vine o scrisoare, mergem la poștă și nu știu să vorbesc, imediat prin telefon de la primărie îmi trimite translator care-mi vorbește limba română.

Daca cineva crede ca de la primarie vine mereu cineva sa-ti traduca, fie e naiv, fie minte! Vrei sa vezi cum arata o astfel de casa ieftina in Ungaria? Priveste poza de mai jos, peretii se darama, igrasie, acoperisul e vai de mama lui, etc. Probabil ca se vinde cu 5.000 de euro, teren langa casa sa tot fie, eu am 2000 m² pe care doar sa tunzi iarba iti ia o zi, asta in fiecare luna, cel putin. Multi vin de la bloc, cred ca la casa e la fel de usor de intretinut gospodaria.

Ce nu se ia in calcul: lipsa magazine la fel ca in Arad [ asta pentru ca suntem aici, e la fel peste tot ], limba e o bariera, nu imposibil de trecut, dar nici usor nu e. Renovarea casei te va costa cu 30% mai mult ca in Romania, meseriasii i-ai de unde nu’s. A, esti pensionar, iti place sa munesti in gradina, ai un venit de 1000 de euro pe luna? E perfect, dar daca vrei de munca, ar trebui sa te gandesti de doua ori [ sau poate de trei! ].