Uniunea Europeană „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană, a declarat vineri premierul maghiar Viktor Orban, citat de Reuters.

Livrările de gaze către Europa s-au diminuat, iar costurile la combustibil au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile după 24 februarie, lăsând țările blocului comunitar în poziția de a se strădui să umple din nou depozitele și să diversifice canalele de aprovizionare.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și electricitate l-a forțat miercuri pe Vikor Orban să limiteze o plafonare, în vigoare de ani de zile, a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu un consum mai mare de energie, revenind asupra uneia dintre politicile economice emblematice ale sale.

„Inițial, am crezut că ne-am tras doar un glonț în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer”, a declarat Orban, un critic cunoscut al sancțiunilor occidentale impuse Kremlinului, într-un interviu acordat postului public de radio de la Budapesta.

Viktor Orban a mai spus că Ucraina are nevoie de ajutor, dar că liderii europeni ar trebui să își reconsidere strategia, deoarece sancțiunile au provocat daune de amploare economiei europene, fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul care durează de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

„Sancțiunile nu ajută Ucraina, însă, ele sunt rele pentru economia europeană și, dacă vor continua așa, vor ucide economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat”, a spus Orban.

Viktor Orban

Viktor Orban se poziționează din nou împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei