Daca localnicii mai stiu, restul Romaniei probabil ca nu a aflat ca in Arad avem comuna Glogowatz, care azi se numeste Vladimirescu.  este evident o incercare a comunistilor de a rescrie istoria, iar comuna cu origini germane are astazi putin peste 1% nemti, majoritatea fiind romani ( 89 % ). Evident ca nu putem avea pretentia ca structura etnica a unei zone – localitati sa ramana neschimbata in timp, important este sa nu uitam istoria dar nici sa nu exageram in a o comenta si interpreta.

Comuna Glogowatz din judetul Arad – azi Vladimirescu

Istoria a schimbat de multe ori destine, iar pentru mine ca etnic german cel mai bun exemplu este satul de unde priovin eu – Sanmihaiu german, din judetul alaturat – Timis. Acolo avem date demografice din anul 1880, cand erau doar 14 romani, 9 maghiari si 1361 de germani, fiind un sat marisor pentru acele vremuri. Azi mai sunt maxim 50 de familii, inclusiv a mea. Chiar daca azi in localitatea Vladimirescu/Glogowatz avem o sarbatoare a portului traditional svabesc, nu putem spune ca azi aici mai aminteste ceva de vechia comuna de dinainte de 1945.

Nu spun ca am evoluat in mai rau, dar cu parere de rau majoritatea svabilor din Romania au emigrat in Germaia si Austria, saracind tara din punct de vedere cultural si micsorand oarecum diversitatea etnica. Da, marile orase erau pline de nemti, evrei sau chiar italieni. Azi avem o gramada de minoritati, una mai “cu moț” as zice eu, in timp ce restul sunt lasate mai la coada. Este adevarat ca avem orase mai mici la noi in judet, daca tinem cont ca al doilea ca marine din cele 11 este Pecica cu mai putin de 12 mii de locuitori si cel mai mic este Sebis cu aproape sase mii.

Vladimirescu - Glogowatz - Arad

Comuna Glogowatz din judetul Arad – azi Vladimirescu