Dupa recenta gafa a fostului premier Tudose, am stat si ne-am intrebat: oare care este adevarul despre romanii din asa zisul Tinut secuiesc, mai cu seama daca ne referim la cei aproape 100 de mii de romani din judetele Harghita si Covasna. Sunt oare ei o cantitate neglijabila, de care nu ar trebui sa se tina cont? Dar cei mai mult de 400.000 de romani din zona revendicata de magiari? Ma intreb, in mintea unora e mai important ce s-a intamplat acum 1000 de ani fata de ce s-a intamplat in 1918? De ce? Azi maghiarii plang dupa Ungaria mare – sa-i zicem asa, dar noi oare nu avem dreptul sa visam la Romania Mare?

Adevarul despre romanii din Tinutul secuiesc

La noi in Arad – sa zicem in judet, nu neaparat in oras, avem doar 10% maghiari, mai putin decat in Harghita si Covasna romani, oare de ce sa nu ne purtam si noi la fel cu aceasta etnie? NU, nu ne vom cobora acolo pentru ca la noi in judet ( oras ) partidele extreniste maghiare nu au curaj sa incite, stiu bine ca in zona este pace si liniste! Nici in judetul Timis nu stau maghiarii mai bine, sunt doar 35.000, adica mai putini decat sunt romanii in Harghita – 45.870! Prin urmare daca tot vorbim de drepturi, sa ne gandim si la cei aproape jumatate de milion de romani din asa zisul Tinut Secuiesc – ore ar trebui sa avem si tinuturi romanesti acolo? Cu autonomie, cu reprezentanti si drepturi speciale?

In judetul Alba de exemplu maghiarii reprezinta 6%, in Brasov sunt doar 8%, deci de ce nu vorbim despre drepturile ( minoritatii ) romanesti de apropape 40% din Tinutul Secuiesc? Sa intelegem ca vorbim de o regiune cu 60% maghiari cu mai multe drepturi decat altele din tara  asta? Cine impune limita asta? Daca ar fi sa abordam asa problema, mai multe drepturi ar trebui sa ceara romanii decat maghiarii – ei sunt 6% din populatia tarii, iar in Ardeal romanii au inceput sa nu mai aiba drepturi? Ce nu au maghiarii azi? Au de toate, au scoli in limba materna, au partide in Parlament ba si la guvernare, au placute in limba maghiara, dar ei mai vor inca ceva – pana cand? Pana cand vor rupe trei judete de tara? De ce? [ A nu se intrepreta ca articol impotriva minoritatii maghiare, ci doar un imbold la gandire! . Sa le fie unora ca punct de plecare in a judeca realitatea. Nu vorbim de o regiune preponderent maghiara, ci una in care gasim la trei maghiari doi romani! ].

Romani in Tinutul secuiesc