Avem in tara cateva orase mari unde circula tramvaie, dar se pare ca desi producem la Arad unul dintre cele mai moderne vehicule de acest gen din lume, nu prea suntem interesati sa le si achizitionam. Desi este cel mai economic, este dotat la standarde europene cu rampe pentru persoanele cu dizabilitati, este confortabil, momentan in tara se aduc tamvaie din import. Evident ca Aradul va fi dotat cu tramvaiul Imperio – dar le vom vedea pe strazile din Cluj, Bucuresti sau Iasi? In Arad s-au produs diverse, am avut masini, vagoane dar nu tramvaie, acum be putem mandri ca am reusit si asta!

Tramvai romanesc modern produs la Arad

In locul unde inainte se construiau masini unelte azi facem tramvaie, si nu orice fel de tramvaie – cele mai moderne din lume spun unii! Primaria Aradului a decis sa achizitioneze aceste mijloace de transport, deci cel putin un oras va beneficia de pe urma muncii aradenilor. Mai tineti minte Astra Vagoane Călători SA? Ei bine impreuna cu Siemens produc tramvaiul Imperio, o colaborare ce a creat locuri de munca in oras, ce va aduce bani frumosi la buget si probabil renume fabricii romanesti.

Avand in vedere ca este facut in colaborare cu cei de la Siemens, nu ne facem griji pentru comenzi. Intrebarea care se pune este daca vor cumpara si romanii sau le vom da doar la export. Nici pretul nu este unul de lepadat, la doar 1,7 milioane de euro este probabil printre cele mai ieftine din lume. Asta se intampla acum multi ani in urma, desi stirea pare de actulaitate, nu-i asa? Ei bine dupa Imperio produs sub licenta a venit si modelul 100% romanesc – Autentic! Acest nou model este facut fie cu piese din tara fie din import, iar motorul este facut in Romania – la  ICPE Bucuresti. Din pacate nici acest model nu a avut succes in tara, la Cluj ap pierdut licitatia desi era mai ieftin cu 150.00 de euro fata de competitie. Asta-i Romania, ce sa-i faci!

Tramvai romanesc

Tramvai romanesc modern produs la Arad