Magazinele din Arad au devenit tot mai cautate de vecinii nostri din Ungaria, asa se face ca de ceva vreme – cam de prin 2015 daca nu gresesc, multe magazine isi intampina cumparatorii de peste granita cu mesaje in limba maghiara – si bine fac! De exemplu la Selgors vei gasi mesajul: ”Udvozoljuk uzletunkben” – ”Bine aţi venit în magazinul nostru”. Dac a noi mergem la bai termale sau luam apa minerala din Ungaria, iata ca si ei vin sa ia alimente de la noi.

Magazinele din Arad tot mai vizitate de vecinii maghiari

O parte din cei care ne vizteaza sunt evident din apropierea granitei, de obicei cei din Batania. Insa nu doar acestia, am vazut cumparatori care vin si de la peste 100 de kilometri, mai ales in weekend cand micile magazine din sate sunt inchise. Am intalnit de exemplu cumparatori din Kevermes, care vin in fiecare weekend sa se aprovizoneze cu mancare dar si cu alt fel de marfuri cum ar fi lemn, fier sau alte materiale de constructii care in Ungaria sunt mai scumpe ca in Romania.

Ne intrebam cum ar fi daca si Romania ar fi in spatiul Schengen si nu s-ar mai sta la granita pentru a se verifica portbagajul la dus si la intors? Evident ca mai bine, pentru ambele tari. Pana atunci sa ne bucuram de ce avem, iar faptul ca se circula atat de mult peste granita este un semn de normalitate a relatiilor dintre populatia civila, in discordanta cu clasa politica care nu vede avantajele unui climat pasnic in tara – ma refer aici atat la nationalistii de la noi cat si la cei din tara vecina.

Magazin Arad

Magazinele din Arad tot mai vizitate de vecinii maghiari