Putini mai sunt aceia care stiu ca Romania, Bulgaria si Ungaria ar fi putut fi o singura tara – regat condus de regele Ferdinand! De ce s-au opus anuniti oameni politici si cum ne-ar fi ajutat azi aceasta unire, putem sa dezbatem in continuare. Initiativa maghiara a venit din partea unui grup condus de contele Istvan Bethlen. Acesta impreuna cu contele Teleki au decis sa ofere coroana maghiara regelui Romaniei, iar Ferdinad ar fi fost cde acord, doar ca politicieni romani precum liberalul Ionel Bratianu – I.C.Bratianu – s-au opus acestei initiative.

Romania si Ungaria ar fi putut fi o singura tara sub coroana regelui Ferdinand

Desi informatia este sustinuta in mare parte de memoriile lui Mihail Sturdza si pe faptul ca si Bulgaria ar fi vrut acelasi lucru in 1886 pe vremea regelui Carol I. Atunci stim bine ca Romania era un regat tanar ce reusise sa se elibereze de sub Otomani, iar acel episod este mai bine documentat decat cel din 1919. Avand in vedere ca Ungaria iesise pierzatoare dupa WW I iar pacea nu a fost chiar una pe placul maghiarilor, le-ar fi fost mai bine alaturi de romani – mai ales ca in Ardeal deja exista o lunga istorie de convietuire a celor doua natiuni – chiar daca nu fusese una chiar pasnica si amiabila mereu.

Tinand cont de lagaturile dintre romani si maghiari – sa nu-l uitam pe Iancu de Hunedoara si Matei Corvin, ca sa amintim numai o parte dintre romanii ce au condus candva Ungaria – dar si de perioadele destul de multe de prietenie dintre tarile romanesti si maghiari, cerinta pare una credibila si reala. Nu mai punem la socoteala ca astfel Ardealul ar fi fost sub aceiasi coroana ca si Ungaria de azi. Dar ghici unde era cuiul lui Pepelea?  Daca aceasta federatie se rupea, sansele de a lua maghiarii Transilvania erau cu mult mai mari decat in cazul in care unirea nu s-ar fi produs.

Romania si mai Mare

Romania si Ungaria ar fi putut fi o singura tara sub coroana regelui Ferdinand