Desi este evident ca cei care au construit calea ferata Arad-Podgoria nu au fost romanii, ea fiind construita de austro-ungari, ea este cea mai veche cale electrificata din estul Europei, construita in 1906. De fapt multe dintre cel mai prestigioase obiective din Ardeal au fost construite sub austrieci, asa a fost istoria si nu trebuie sa ne temem sa o recunoastem. Daca azi totul este albastru, aceasta linie se numea Sageata verde! Dupa anii 1960 gata electrica Podgoria din Arad nu mai era pe placul comunistilor, le statea in calea construirii socialismului. Asa ca a fost mutata.

Calea ferata electrificata Arad-Podgoria

Daca azi ii zicem gara electrica Arad-Podgoria, pe vremea austriecilor se numea Piata Boros Béni. Asa-i istoria, sa nu ne gandim ca este cineva de vina. In mod evident dupa 1918 gara a trecut in subordinea Uzinelor Electrice Române, pentru ca mai apoi in cinstea unei vizite a “Tovarasului” la Arad sa fie distrusa complet, pentru a face loc cartiereleor muncitoresti. Pe vremea austriecilor directorul garii – in 1907, a fost Zerkovitz Rudolf, un inginer maghiar. Asadar desi prima locomotiva electrica in Europa si in lume a fost construita in Berlin in anul 1879, peste 28 de ani am avut si noi un ala Arad. Primele cai ferate din Regatul Romaniei au aparut abia in anul 1864.

Prima garnitura electrica a plecat din Arad catre Ghioroc in 1913, pe 13 aprilie. Daca datele oficiale nu sunt gresite, calea ferata din Arad a fost si singura de acest fel din Romania pana in anul 1964! Asadar noi aradenii chiar avem cu ce ne mandri, ar fi bine sa nu uitam asta prea repede sau prea usor! Avnad in vedere distanta in ani fata de prima garnitura electrica din lume si din Europa, eu zic sa nu ne entuziasmam prea tare, dar nici sa nu uitam cum ziceam, ca pana in 1964 in Romania nu aveam alte cai ferate electrice functionale!

Trenuri Arad