Cand vrei sa faci valuri, scornesti cate ceva ce nu poate fi dovedit dar nici combatut, mai nou Horea – colegul lui Closca si Crisan, a fost mason – dar asta nu l-a salvat, nici macar nu l-a ajutat cu ceva. De unde vin ideile? Pai de la faptul ca desi nu se cunoaste nimic despre Horea, pe numele lui real Vasile Ursu Nicola, mai mult, se pare ca Ursu era de fapt porecla bazata pe forta sa, la fel cum Horea i se spunea pentru ca mai si canta. Deci el era mason pentru ca asa presupun unii, inclusv Stelian Tanase.

Horea masonul sau Vasile Ursu Nicola

Pe ce se bazeaza faptul ca Horea ar fi fost mason? Pai pe faptul ca l-a primit imparatul de mai multe ori. Toate frazele incep cu se presupune ca, s-a banuit ca, etc. Pai asa se poate banui ca si eu sunt mason, ca altfel cum de am eu dreptul sa scriu pe un site precum Aradul.Info? Auzi smecherie, Horia mason pentru ca din patru incercari de a intra la imparat, trei au fost reusite.

Ca o fi luat legatura cu masoni, este posibil – cu siguranta ma intalnesc si eu la benzinarie cu masonii, cred ca am si lucrat cu cativa, oare asta ma face si pe mine mason? Carei loje i-a apartinut Vasile Ursu Nicola? Alte voci zic ca ar fi servit intentiilor lui Iosif al II lea, cine stie – poate ca asa este. Dar de aici pana la masonerie si loje masonice, e cale lunga. Ne place sau nu, in 1784 taranii nu traiau chiar bine, asa ca s-au rasculat. I-a condus Horea, putea fi oricine care avea veleitati de lider, ca si azi. Cand ai de mers la grof patru zile din sapte, la acre se mai adauga si alte zile de corvoada, nu e de mirare ca s-au rasculat taranii. Restul e mit, poveste si evident multa dezinformare. Asa-i istoria, scrisa de invingatori.

Horea

Horea masonul sau Vasile Ursu Nicola