Stiu ca acum o sa-mi sara in cap antiromanii si o sa se laude ca prima masina romaneasca – de fapt construita pe actualul teritoriu al Romaniei, a fost ungureasca ( Magyar Automobil Részvény Társaság Arad – Marta ). Fabrica a fost infiintata in 1909 si era e fapt o filiala a firmei Westinghouse din SUA, deci ca sa zicem asa, in termenii de azi, lucrau in lon – mana de munca ieftina, vanzari in Europa, nu se mai platea transportul din America.

Prima fabrica de masini ( automobile ) din Arad a fost maghiara

Dupa terminarea Primului Razboi Mondial fabrica va mai functiona pana in anul 1926, apoi va fi mutata la Brasov si va construi sa zicem asa, avioane – acutala fabrica IAR a fost construita pe baza fabricii auto din Arad. Soarta a fost ca si aceasta sa fie demontata si luata de rusi, dupa ce-l de-al Doilea Razboi Mondial.Cei care se pot defapt mandri cu fabrica nu sunt nici maghiarii si nici romanii, doar aradenii  si evident cei ce au infiintat-o, americanii.

Ca idee, pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial la Arad se produceau masini sub marca Daimler, romanii au unit uzina cu cea de vagoane si au infiintat ASTRA, cea pe care o stim noi azi. Asa-i istoria, nu e niciodata simpla, adevarul este ca de atunci maghiarii nu au mai facut autoturisme, iar sub sigla proprie niciodata. Sa nu uitam ca azi desi Dacia e un nume romanesc, este o marca frantuzeasca de fapt, Renault! Azi americanii produc Ford-ul in Romania, deci s-au reluat legaturile din industria auto! Mai tineti minte Lastunul lui Ceausescu? Tot in Ardeal de facea, ceva mai slab ca Trabantul, dar ieftin!

Prima masina produsa la Arad

Prima fabrica de masini ( automobile ) din Arad a fost maghiara