Pensia de urmas in judetul Arad se calculeaza la fel ca si cea din oricare alt judet sau din municipiul Bucuresti, adica un procent din ceea ce avea dreptul decedatul la data la care se depune cererea. Nu va luati dupa ce ati auzit pe strada, nici dupa ce bani primeste un cunoscut al cunoscutilor tai, legea pensiilor in Romaia este una singura, iar pensia de urmas se primeste de la bugetul de stat, mai exact cel de pensii, nu d ela primariile de oras.

Cum se calculeaza pensia de urmas in judetul Arad

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:

     a) 50% – pentru un singur urmaş;
     b) 75% – pentru 2 urmaşi;
     c) 100% – pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

Prin urmare, pensia de urmas o primeste fie sotul ramas in viata, fie copilul aflat inca intr-o forma de invatamant, pana la varsta de 26 de ani. Nu stiu daca se aplica limita de varsta si daca te inscrii la facultate sau masterat dupa o intrerupere, asta aflati cand depuneti dosarul la Arad si ne spuneti si noua! 🙂

Pensia de urmas se indexeaza, deci se mareste de fiecare data cand se fac mariri de pensii, dar aveti grija: se obtine la cerere si se acorda din luna in care ati depus cererea si dosarul a fost aprobat. Pensia de urmas nu se acorda retroactiv, deci daca ati pierdut timpul, asta e, ati pierdut si banii!

 

Calcul pensie de urmas

Cum se calculeaza pensia de urmas in judetul Arad