Unicul Muzeu al cofetariei din tara
Stiai ca in Arad avem unicul Muzeu al cofetariei din tara? Probabil ca nu stiai, de aia am zis ca e bine sa fii informat. Interesant este ca nu este doar unic la noi in tara, ci sunt destul de putine si pe plan mondial. Asta in situatia in care Romania nici macar nu apare in ghiduri ca o tara unde produsele de cofetarie sunt cine stie ce. La fel de interesant este si faptul ca muzeul nu a fost infiintat de statul roman ci de un cofetar, Ioan Gui.
Unicul Muzeu al cofetariei din tara se afla la Arad
Romania a produs cicolata de multa vreme, am avut si cateva fabrici de ciocolata renumite, statisticile aratand ca romanii mananca in medie peste doua kilograme de ciocolata pe an. O sa zici ca e mult, dar ai sa te miri ca de fapt suntem codasi in Europa si la acest capitol. Vecinii de la vest mananca dublu, desi culmea, au mai putine fabrici ca noi. Asadar mananca din importuri. Elvetienii, renumiti in lume pentru cicolata lor, manaca 11 kilograme pe an. Adica aproape un kilogram de ciocolata pe luna, si culmea – nu sunt nici grasi si nici nu sufera de diabet, peste media europeana!
Pe vremuri Romania producea 80% din ciocolata consumata in tara, azi lucrurile s-au schimbat dramatic. Mai tineti mingte cicolata Poiana? Se fabrica la Brasov, dar fabrica a fost inchisa in 2009. De ce? Pai ca sa importam mai mult! Cine face acum ciocolata Poiana? Bukgarii! La noi mai sunt doar doua sectii care produc Kandia si Heidi Chocolat, dar evident o produc austriecii.
Romania mai produce si cicolata decorativa, dar si aici sefii sunt italienii de la Marco Polo – Venetia. Iar daca ati fost atenti mai devreme, DA, cicolata Kandia care se facea la Timisoara si pentru care ne dadeam in vand pana in ’90, nu mai este proprietatea unei firme romanesti. Ati vazut ca de obi cei pe cladiri e scris anul constructiei. Ei bine, fabrica Kandia din Timisoara a fost darmata, data din 1890! DA, pe vremea aia era a austriecilor, evident. ce-am avut si ce-am pierdut? Istoria fabricii e legata de numele lui Omar Haysam, cel care a achizitionat si fabrica de ciocolata Excelent din Bucuresti. Se par eca nu prea ne place ciocolata, nu-i asa?
Revenind la Muzeul ciocolatei din Arad, va zicem ca merita vizitat, o s avedeti aparatura functionala ce are de multe ori mai multi ani decat aveti voi de viata. Da, ai cicit bine, inca functioneaza! Daca nu mai avem fabrici, macar sa avem un muzeu.