Ridichile imbujorate , vesele si cu gust de primavara
Vesele si colorate,ne aduc primavara in farfurii.In copilarie, din momentul in care puneam, impreuna cu mama si fratii mei semintele in pamant,eu personal le pazeam zilnic. Asteptam nerabdatoare sa incolteasca,apoi le urmaream pana formau bulbul mic rosu cu alb. Erau cat o aluna si poate chiar mai mici, cand ceream voie mamei sa le ,,raresc,, sa poata creste celelalte mai frumos. Ridichile erau pentru mine cea mai gustoasa salata si le mancam si frunzele crude, fara sa stiu atunci cat de valoase sunt de fapt micile capturi.
Ridichile imbujorate , vesele si cu gust de primavara
Ridichile de luna,denumite astfel pentru ca se dezvolta si cresc foarte repede,sunt crude, proaspete si crocante . Cu numele latin Raphanus sativus, fac parte din categoria legumelor de top. Sunt indragite datorita radacinii suculente, cu gust placut dar si frunzele au calitati terapeutice si germenii de ridichi sunt deosebit de gustosi,hranitori si savurosi.Eu ii prepar personal si va asigur ca sunt absolut deliciosi. Cultivate inca de pe vremea romanilor, sunt foarte populare in Europa si America de Nord. Cele mai indragite si iubite sunt cele de luna dar nu lipsita de semnificatie este ridichea neagra, care ne ofera peste iarna un “medicament” absolut sanatos si cu multe intrebuintari.
Se consuma radacina plantei sub forma de salate savuroase.sau simple dar si frunzele tinere-ma refer la ridichile din culturi bio , cultivate fara pesticide. Cele mai populare sunt de culoare osie, dar exista si mov, albe usor portocalii.Se insamanteaza in martie-aprilie, cresc practic intr o luna si sunt legume care au nevoie de multa apa pentru a creste.
Sunt fara grasimi sau colesterol,dar cu un continut bogat de apa si contin intr un procent foarte mic ,cam 2 procente ,proteine.De asemenea contin vitamina A, vitamina C , vitamina K,vitaminele B6, B3 ,B2, B) si folati. Contin si minerale-magneziu, mangan, fosfor, cupru, calciu, fier, zinc si seleniu, omega 3, electoliti-sodiu si potasiu si fibre. Cu un continut bogat in antioxidanti diminueaza efectele radicalilor liberi care distrug celulele si functia lor.
Dupa recoltare se consuma proaspete. Spalate in apa rece si clatite bine, se consuma fara a fi curatate de coaja si le puteti combina cu alte legume-telina, morcovi, rosie , castraveti. Adaugati si marar si devin un deliciu. Au proprietati antibacteriene si antifungice, hidrateaza si pot fi folosite , taiate in felii subtiri si aplicate pe locul intepaturilor de insecte. Cu un rol detoxifiant absolut, imbunatatesc digestia deoarece au calitati de laxativ si antiparazitar,reduc oboseala .
Detoxifiaza ficatul si este excelent de folosit in hepatita pentru ca regleaza secretia de bilirubina si implicit trateaza icterul. Minim de calorii -un aliment ideal pentru curele de slabire. Cu efect detox, le recomand in functia hipertiroidiana datorita continutului de rafanina care este un reglator al hormonilor tiroidieni. Diuretic minunat datorita continutului bogat in apa previn si reduc litiaza renala si sunt excelente in infectii urinare. Scad colesterolul datorita efectului antioxidant si implicit tensiunea arteriala. Datorita antioxidantilor si apei ,a vitaminelor,mentin pielea tanara si supla. Contribuie la un drenaj limfatic de calitate,au efect anticancerigen si combat durerile de cap.Datorita seleniului sunt excelente si pentru un somn linistit. O leguma pretioasa,cu multe calitati. Apreciata de Herodot si egipteni,cu multe proprietati si calitati,ne aduc primavara si sanatate in farfurii.Vi le recomand cu drag si cine stie..poate unii dintre dumneavoastra veti gasi “ridichea uriasa” din povestea baietelului.