O minune construita in Oradea in anul 1784 mai dainuie si azi, este vorba de Biserica cu luna – denumita astfel pentru ca in turla ei se afla o sfera cu diametrul de un metru ce se roteste si ne arata continuu toate fazele lunii. Nu as fi scris despre aceasta biserica daca ea nu era unica in lume, iar faptul ca este un stalp al ortodoxiei de sute de ani o face unica si pentru noi romanii. Chipul lui Horea este peste tot, iar batranii spun ca ea a fost ridicata in cinstea marelui nostru erou.

Biserica cu luna din Oradea, unica in Europa si in lume

Mecanismul ceasului din turnul bisericii cu luna este legat de cel al globului in doua culori, auriu si negru. In felul acesta putem sti in fiecare zi care sunt fazele lunii. Acest mecanism ingenios este opera inginerului Georg Rueppe. Revenind la chipul lui Horea, el este postat fara aura de sfant, in partea dinspre rasarit, desi chipurile domnitorilor si ctitorilor se puneau in partea de vest.

Mecanismul lunii din turn este o minune a ingineriei, pentru ca nu are decat trei tamburi, niciun surub sau nit, functionand datorita gravitatiei. Ar trebui sa ne promovam mai bine valorile acestea, pentru ca altfel riscam sa fim considerati in continuare o tara fara interes turistic. Iar numai asta nu putem spune despre tara noastra. Daca treci prin Oradea nu uita sa mergi sa vizitezi Biserica cu luna, fa poze si posteaza-le pe FaceBook, sa stie toata tara ce frumuseti avem.

Biserica cu luna din Oradea

Biserica cu luna din Oradea