Health Watch: Ce protejeaza mastile si respiratorii cu adevarat?

Pe fondul raspandirii active a coronavirusului, cererea de masti si respiratori a crescut semnificativ. Dar nu toti sunt la fel! Vorbim despre principalele diferente, inclusiv despre care echipamente de protectie speciale sunt relevante pentru chiar COVID-19.

Health Watch: Ce protejeaza mastile si respiratorii cu adevarat?

Pentru a lucra la santiere, in institutiile medicale, la intreprinderile din industria chimica si alimentara, se folosesc masti si respiratoare. Si in legatura cu raspandirea coronavirusului, a devenit necesara utilizarea lor in viata de zi cu zi. Acestea sunt concepute pentru a proteja tractul respirator uman impotriva substantelor daunatoare. Ce sunt respiratorii? Ce tip si tip de munca ar trebui sa iau? Si un astfel de PPE poate proteja o persoana de infectia cu coronavirus? Raspunsuri in articolul nostru.

Cu ce protejeaza masca medicala?
Cea mai obisnuita versiune a materialului filtrant este o masca medicala obisnuita, care poate fi cumparata la orice farmacie. De obicei este in trei straturi, confectionat din material netesut. Este dificil sa-ti imaginezi un chirurg in sala de operatie fara masca – deci protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor?

Suntem obligati sa va dezamagim: gradul de protectie a mastii medicale este practic zero.
Aceiasi chirurgi poarta masti nu pentru propria lor protectie, ci pentru protectia pacientilor: daca un medic se strecoara brusc in timpul unei operatii, saliva lui nu va ajunge in zona de lucru. In mod similar, cu racelile bolnave / SARS: mastile sunt purtate pentru a-i proteja pe altii de propriile lichide ale corpului (saliva, mucus). Folositi produse precum PPE atunci cand lucrati cu vopsele, praf si asa mai departe nu are sens.

Apropo, teoretic, sunt inutile si pentru lupta impotriva coronavirusului, intrucat dimensiunea virusului este atat de mica incat patrunde cu usurinta pe masca. Dar impiedica aceeasi saliva sa se infecteze la gura si nas, adica reduce numarul de virusi care pot intra in organism.

De ce protejeaza respiratorii?
Spre deosebire de masti, respiratorii sunt echipamente de protectie personala mult mai grave. Cel mai simplu dintre acestea – „Petal”, care costa de la 10 ruble. caciula. Ele protejeaza doar sistemul tau respirator. Dar pentru lucrari specifice, trebuie sa fie selectat un respirator. Toti respiratorii sunt impartiti in trei grade de protectie.

FFP1
Respiratorii din aceasta categorie au un grad de protectie impotriva poluarii de cel mult 80% (valoarea minima admisa conform GOST este de 75%). Acestea sunt concepute pentru a proteja sistemul respirator impotriva prafului grosier, cum ar fi cimentul, aschii de lemn si metal, praful de carbune. Concentratia maxima de poluanti pentru astfel de masti este de 4 MPC. Respiratorii din categoria FFP1 nu sunt testati pentru filtrarea prafului de dolomit, astfel incat nu veti vedea litera D. in caracteristicile lor, astfel de produse sunt de unica folosinta si dureaza maximum 8 ore (in functie de tipul de lucru). Singurul lor avantaj este ca sunt cu adevarat ieftine

FFP2
Produsele din categoria FFP2 blocheaza pana la 94% din contaminanti (valoarea minima admisa conform GOST este de 89%). Concentratia maxima a unui poluant pentru astfel de masti este de 12 MPC. Acestea sunt capabile sa blocheze patrunderea prafului fin si a aerosolilor lichizi pe baza de uleiuri si apa. Pentru astfel de respiratori, cerinta de rezistenta la praf cu praf de dolomita (denumirea D) este obligatorie. Unele produse pot contine un strat suplimentar de protectie impotriva gazelor de sudare si a ozonului. Daca exista un astfel de strat, atunci ele pot fi utilizate de sudori.

Respiratoarele FFP2 sunt cele mai populare PPE in productie, deoarece protejeaza impotriva majoritatii substantelor daunatoare si au un pret rezonabil.

FFP3
Respiratoare cu o eficienta ridicata de protectie. Acestea permit lucrul in incaperi cu poluare de pana la 50 de limite maxime de concentrare si blocheaza pana la 99% din substante (valoarea minima admisa conform GOST este de 95%). Acestea protejeaza impotriva acelorasi lucruri ca si produsele din clasa FFP2, dar, de asemenea, blocheaza intrarea bacteriilor, virusurilor si sporilor mucegaiului in tractul respirator.

Veti avea nevoie de un aparat respirator FFP3 daca pictati masini, care lucreaza intr-o fabrica cu un nivel ridicat de poluare a prafului de dolomita (desi aceste masti ar trebui sa fie eliberate gratuit) sau sa interactioneze cu aerosoli solizi si lichizi.

Masca protecție FFP3

Cu sau fara supapa: care este mai utila?

Robinetele de intrare si de iesire ale respiratorului sunt concepute pentru a elimina eficient caldura si umiditatea la exterior. Datorita respiratiei, masca devine hidratata si eficienta protectiei scade. Prin urmare, in aparatele respiratorii fara supapa, este posibil sa functioneze normal pana la 2 ore si intr-un produs cu o supapa de pana la 8 ore.
Dar merita sa cumparati o masca cu o supapa? Totul depinde de tipul de munca efectuat, de timpul petrecut asupra acesteia si de intensitatea poluarii. De exemplu, pentru a lucra intr-o fabrica de faina, aveti nevoie de un respirator cu supape, astfel incat sa puteti rezolva schimbul. Si daca aveti nevoie sa gatiti constructii metalice in garaj timp de o ora sau doua pe zi, este foarte posibil sa treceti cu o masca obisnuita, fara supapa. Merita sa tinem cont ca aparatele respiratorii fara valve sunt mult mai ieftine decat produsele cu supape.

Posibilitatea de a inlocui filtrele si numarul acestora
Dragi respiratori buni (h & …
Dragi respiratori buni (cel mai adesea din categoria FFP3) pot avea unul sau doua filtre detasabile. Potrivit producatorului, astfel de filtre pot dura de la 8 ore la 10 zile, in functie de munca prestata. Avantajul unor astfel de respiratori este capacitatea de a inlocui doar filtrele fara a ejecta intreaga masca. Cu o utilizare regulata, veti simti cu adevarat economiile la PPE. Unul dintre cele mai bune, de acest tip, este un respirator 3M 7501 fabricat in America, cu filtru detasabil si supape inspiratoare si expirative.