Probabil ca doar cei mai impatimiti fotbalisti stiu cine este Emeric Dembróvszki, fotbalistul numarul 1 din Romania anilor ’70. Nici macar pe Wikipedia nu gasim prea multe date despre el, doar ca s-a nascut in anul 1945 in comuna Câmpulung la Tisa si ca isi serbeaza ziua de nastere pe sase octombrie. Mai stim ca a avut un palmares de invidiat, inclusiv participarea la Campionatu mondial din Mexic. Mai stim ca a debutat in anul 1967 la Dinamo Bacau si probabil ca daca visa la un grad militar si la o pensie pe masura, nu s-ar fi transferat la Politehnica Timisoara in 1974.

Emeric Dembróvszki [ Emeric Dembroschi ] – fotbalistul numarul 1 in Romania

Chiar daca primele meciuri le-a jucat la Foresta Sighet, Emeric Dembróvszki – fotbalist roman de etinie maghiara – la fel ca si László Bölöni sau alti mari fotbalisti si sportivi ce au facut cinste echipei nationale, chiar daca si debutul sau a fost in divizia B, in inima Moldovei, cele mai multe meciuri le-a jucat pe meleagurile Banatului. Prima mare realizare a fost golul victoriei ce a calificat Romania in Mexic in 1970.

Tot lui Emeric Dembróvszki i se datoreaza promovarea echipei timisorene in Diviza A in 1984, anul in care eu abia terminam liceul si eram mare fan al echipei UTA – evident fiind nascut in Arad. Multi incearca sa ne spuna doar ca numele sau real nu este Dembrovschi, asa cum l-au trecut in buletin mai tarziu, de parca asta ar conta. Corect, este un etnic maghiar, dar este un sportiv roman, la fel cum este si Emeric Jenei [ nascut in judetul Arad, satul Agrișu Mic.

Emeric Dembrovszki

Emeric Dembróvszki [ Emeric Dembroschi ] – fotbalistul numarul 1 in Romania