Aradenii exploatati la locul de munca, nimeni nu vede
Aradul se bucura statistic de un statut mai diferit fata de alte orase din Romania, locuri de munca mai bine platite ( am sa revin si aici asupra subiectului ), abundenta de oferte, etc. Doar ca nimeni nu sta sa verifice de ce de exemplu la terase si cafenele sunt mereu locuri de munca vancante, ba chiar am vazut unul unde dupa angajarea personalului vacant anuntul era inca lipit pe usa. Oare de ce? Hai sa vedem ce ne spune o ospatarita din Arad, legat de noul ei loc de munca.
Aradenii exploatati la locul de munca, nimeni nu vede – autoritatile nu iau masuri
Mihaela este ospatar de o saptamana la unul din sutele de localuri gen cafenea de pe bulevardele Aradului, la un scurt interviu ea ne spune ca lucreaza de la ora 9 la 12 noaptea doua zile, apoi doua zile libere. Asta inseamna la un calcul sumar, intre 15 si 16 zile lunar, dar atentie – 15 ore pe zi! Adica lucreaza teoretic 7 zile din 7, cu un salariu net de 1.100 de lei. Un total de 240 de ore in loc de 176 de ore. Trecand peste aspectul ca nu ai pauza de masa, ca esti practic epuizat la sfarsitul zilei si ca trebuie sa pleci acasa cu taxiul, cu ce ramai la sfarsit de luna?
Ce poti face? Sa zicem ca dupa ce semnezi contractul de munca, te duci si reclami la Fortele de munca. Rezolvi ceva? NU, vei fi dat afara si alt aradean va fi socotit drept sclav. Unii sunt mai inventivi, te trec cu o norma cu minimul pe economie si cu o fractie de norma tot pe salariul minim. Adica e ca si cum ai avea doua locuri de munca, desi tu ai unul singur. Culmea ca multe dintre angajate par fericite, doar cand le faci calculele raman mirate si nu inteleg cum de asa ies cifrele. Chiar daca ele sunt obosite si dorm aproape o zi dupa cele doua ture de 15 ore, se bucura ca au o alta zi la dispozitie sa isi rezolve problemele personale! Dar unde sunt autoritatile in aceste cazuri? Evident dorm!