Suntem cu totii constienti ca sansele (re)Unirii sunt minime in 2018, anul centenarului, dar ca va avea loc este o certitudine. Cand si cum nu putem anticipa ci doar specula. dar vestea buna este ca Timisoara a semnat deja actul simbolic al (re)Unirii, iar acum asteptam ca si Aradul sa o faca. Putini stiu ca aradenii au contribuit decisiv la unirea din 1018, asa ca am zis sa le reamintim si noi cu aceasta ocazie cum a fost istoria acum 100 de ani! la fel de putini stiu ca actul programatic de la Alba Iulia a fost gandit si conceput la Arad!

Timisoara este pentru (re)Unire – Aradul ce asteapta?

Cat de important a fost Aradul pentru Unire? Incercati sa cititi despre Vasile Goldis si Stefan Cicio Pop, ca sa va dau doar doua nume ce si-au pus amprenta pe actul Unirii de la 1918. Tot ca o “ciudatenie” a istoriei, Consiliul Naţional Român Central s-a format la Budapesta, o dovada clara ca in vechea Ungarie romanii erau mult mai mul;ti decat se spune in manualele de istorie! Abia apoi s-a mutat la Arad. faptul ca romanii reprezentau o putere in imperiul austriaco-maghiar o sune chiar faptul ca Oszkár Jászi a fost trimis de guvernul maghiar sa negocieze cu romanii, deci in noiembrie 1918 se stia ca va urma Unirea! Altfel de ce s-ar fi negociat ca transilvanenii sa ramana in cadrul Ungariei?

Iata deci care au fost premizele Unirii de la 1918, iar hotararea luata la Arad a fost decisiva pentru infaptuirea Romaniei Mari! Oricat am vrea sa schimbam istoria, nimeni nu va putea spune ca romanii din Ardeal nu au vrut sa fie alaturi de fratii lor de peste Carpati. Faptul ca mereu au fost si critici legate de guvernare, oare unde nu sunt? iar daca azi maghiarii amintesc ca la Alba Iulia s-au oferit privilegii maghiarilor, ar trebui mai intai sa recunoasca actul unirii, abia apoi sa citeze din el!

Declaratia de unire